Vignes des deux Soleils

De wijnen van Vignes des Deux Soleils komen uit het zuiden van Frankrijk, vlakbij Narbonne. De wijngaarden hier hebben een dubbele energievoorziening. Overdag schijnt de zon op de druiven én de witte keien, die het licht reflecteren op de wijnstokken en de warmte absorberen. ’s Nachts geven de witte stenen de weldadige warmte af aan de druiven, die hierdoor tweemaal van de zonne-energie profiteren, vandaar de naam Vignes des Deux Soleils. Vooral de syrah en de merlot druif floreren goed in dit type wijngaard. Vignes des Deux Soleils maakt een reeks prachtige kwaliteitswijnen van verschillende druivenrassen:
De meest aantrekkelijke en soepele cuvée hier is misschien wel les Romains, o.a. gemaakt van 60% merlot. Deze druif is niet toegestaan voor de herkomstbenaming La Clape, vandaar IGP Pays d’Oc! De kleine wijngaard van 1,2 ha is beplant met oude merlot wijnstokken. Met zijn smaakprofiel van een grote wijn uit Pomerol lost deze wijn voor échte wijngenieters, de hoogste belofte in.
Imperium dankt zijn naam aan de Romeinse overheersing. In deze regio is ‘la voie Romaine d’Aquitaine’ (de oude Romeinse verbindingsweg van Narbonne naar Bordeaux) nog immer een stille getuige van het destijds grootse Romeinse rijk. De wijn is gemaakt van 60% syrah en 40% grenache.
De Cuvée Réservée is afkomstig uit een klein perceeltje cabernet sauvignon stokken die 9 jaar geleden binnen de Les Romains wijngaard zijn aangeplant. De wijnmakers van Les Deux Soleils waagden zich aan deze nieuwe investering als tegenhanger van hun succesvolle, merlot gedomineerde wijn, met name bedoeld voor de Franse toprestaurants. Bij ons echter gewoon in de winkel te koop – voor de liefhebber.
Les Mattes is de nieuwste creatie van Frédérique Quermel, die sinds de oogst 2001 de wijnmaker is van Domaines des Deux Soleils. Deze nieuwe ‘topwijn’ vervangt de vroegere Cuvée ‘Ermitage’ en is verfijnder en eleganter. Hij wordt gewonnen uit de beste druiven: cabernet sauvignon en merlot. Deze stokken staan op een steile helling in een schilderachtige vallei, even boven de stad Montpellier.